explicitClick to confirm you are 18+

Sannhetsministeriet i NRK

klevstulSep 9, 2021, 7:17:37 AM
thumb_upthumb_downmore_vert

Er det OK at NRK går tilbake og endrer allerede publiserte nyheter, slik at artikler mister sitt opprinnelige budskap? Eller er dette oppførsel på lik linje med fremgangsmåten til Sannhetsministeriet i Orwells 1984?

 

7. september publiserte NRK nyheten med overskriften "– Vi må vera førebudde på at vi kan få fleire tusen born som treng tilsyn av spesialisthelsetenesta", hvor helsedirektør Bjørn Guldvog gikk ut og sa at fleire tusen barn kan trenga kortare eller lengre observasjon på sjukehus på grunn av koronaviruset.

Nyheten ble publisert på siden:
https://www.nrk.no/norge/guldvog-seier-vi-ma-vera-forebudde-pa-at-fleire-tusen-born-kan-hamna-pa-sjukehus-1.15640757

Den opprinnelige nyheten finnes ikke lenger. NRK har slettet den. Går man inn på lenken over blir man videresendt til en ny side med et veldig annerledes budskap:

Det er ikke første gang at NRK endrer artikler etter publisering. Et annet eksempel er fra sommeren 2020 hvor man kunne lese "Norsk forsker skaper strid om virusets opphav: – Dette viruset har ikke en naturlig opprinnelse". Her ble imidlertid ikke den opprinnelige artikkelen slettet, kun endret slik at folk ikke skulle begynne å "tro på konspirasjonsteorier". Den opprinnelige nyheten så slik ut:

Noen dager senere var følgende rettelse lagt til:

Vi lever i en tid hvor pressen bevisst omskriver historien. En tid som minner mer og mer om George Orwells 1984, Aldous Huxleys Brave New World og Karin Boyes Kallocain. Er dette virkelig en demokratisk tid?

 

Frode Burdal Klevstul
9. september 2021