Arkadaşlar merhaba, bugün sizlere Quadrant Protocol adında bir projeden bahsetmek istiyorum. Öncelikle uyarmak isterim ki projenin yatırım için bugün son günü. Değersiz bir proje olduğunu düşünseydim son günü kalan bir proje için sayfamı ve siz değerli takipçilerimi meşgul etmezdim. Öncelikle projenin sektörüyle alakalı durum analizi yapmakta fayda var.
SEKTÖR DURUM ANALİZİ
Quadrant Protocol'ün proje çıkardığı veri piyasasının güncel problemleri azımsanmayacak düzeydedir. Günümüzde çeşitli algoritmalarla dijital içeriklerin takibi yapılabilmektedir. Fakat her sektörde olduğu gibi bunda da hırsızlık (makale sektöründe intihal dediğimiz) gerçekleşmektedir. Maalesef ki uçsuz bucaksız internet aleminde dağınık şekilde bulunan verilerden bunun saptanması ve ilk kaynağın bulunması o kadar da kolay olmamaktadır. Bunun dışında bir de şeffaflık problemi vardır ki bütün bir piyasanın sorunudur. Sorunun baş kaynağı her sektörde olabileceği gibi ekonomik eşitsizliktir. Ucuz yolla elde edilmeye çalışılan veriler için veri sağlayıcıları tam olarak destek vermemekte ve kalitesiz, güvenilmez veriler ortaya çıkmaktadır.
Şeffaflık deyince aklınıza artık blockchain teknolojisinin geldiğini biliyorum. İşte Quadrant Protocol'ün de bu sektörde temel olarak aradığı şey Blockchain de saklı aslında. Bu sebeptendir ki şirket, dijital bilgileri görüntülemek ve düzenleyebilmek için merkezi olmayan bir platform olan blockchainle çalışmayı tercih etmiş ve bir proje çıkarmış.
Akıllı sözleşmelerle desteklenen blockchain platformu diğer her kayıtta olduğu gibi dijital verilerde de şeffaflığı sağlayacaktır. Nasıl derseniz, hepimizin bildiği blockchaine kaydedilen verilerin kayıtlarının yok edilemez oluşuyla. Yani, dijital veri, platform sayesinde blockchaine kaydedilecek ve yeni bir veri geldiğinde öncelikle sistem, eski verilerle kıyaslayıp orijinalliğini test edecek. Bu sayede sahte, çalıntı veriler piyasadan silinmiş olacak ve sadece işini dürüst yapan insanların ödüllendirilmesiyle birlikte şirketlerin de dolandırılması önlenecek.
SİSTEM
Sistemin çalışmasını sağlayan üç tip dinamo mevcuttur. Bunlardan birincisi dijital verileri üreticileri, ikincisi kaynağın güvenilirliğini ve orijinalliğini test eden ve sonuç olumluysa geçiş izni verenler, bi diğeri ise bu veriye erişim için ödeme yapan şirketler.
Bu birimlerden üreticiler, verilerinin doğruluğu karşılığında şirketlerden ödeme alırlar. Kontrol edenler ise, bunun karşılığında Quadrant Protocol'ün çıkardığı tokenlarla ödüllendirilirler. Şirketler ise yine bu tokenlarla almak istedikleri veriler için ödeme yaparlar. Tabi başlangıçta bu ödeme sisteminin, paydaşlara kolaylık açısından, günlük yaşamımızda kullandığımız para birimleriyle de olacağını belirtiyorlar. Platform gelişip kullanıcı kitlesini oluşturduktan sonra komple token sistemine dönülecektir. Ayrıca platformdaki tüm işlemlerin (blockchain teknolojisinin nimetinden dolayı) izlenebilir olduğunu söylemekte fayda var.
ÖZET
Blockchain teknolojisinin bir çok alanda sunduğu kolaylıklarla alakalı bir çok proje incelemişimdir. Bu alanda ise dijital verilerdeki sahteciliği ortadan kaldıran bir rol üstleniyor. Zannedersem blockchain, insanlığı, dürüst ve güvenilir bir hizaya sokacak.
Quadrant Protocol ile alakalı detaylara bir sonraki yazımda değineceğim. Şimdilik sektör durum analizi, problemler ve bunlara olan çözüm yaklaşımlarından bahsederek genel bir tanıtım yapmak istedim. İlgililer için detaylı linkler:
Web: https://www.quadrantprotocol.com/
Whitepaper: https://www.quadrantprotocol.com/whitepaper.pdf
Telegram: https://t.me/quadrantprotocol