Arkadaşlar bir aksilik olmazsa halka açık satışının bugün kapanması öngörülen Quadrant Protocol ile alakalı bu son yazımda, daha önce bahsetmediğim detaylara uzanmak istiyorum.
İneternette, televizyonda, afişlerde ister istemez bir ton reklam görürüz. Bunlardan bir kısmına algılayarak bakarız, bir kısmına ise boş bakarız fakat bilinçaltımız onları kaydeder. Reklamını gördüğümüz şirketler ya da ürünler, bizde hemen prestijli ve kaliteli algısı uyandırır. Ayrıca ne kadar fazla görürsek, bu algı bir o kadar katlanır. Şirketler de bu yüzden reklamcılık sektörlerine ayırdıkları bütçede genişlemeye gitmektedirler.
Aynı reklam gibi, veri de buna bağlantılı olarak önemlidir. Çünkü reklamın bilinçsizi de faydalıdır, fakat bazen faydadan çok zarar getirir. O yüzden müşteri kitlenizi bulmak ve onlara yönelmek, feedback almak, kullanıcı isteklerini takip etmenin kritik önemi vardır. Bu da veri piyasası sayesinde ulaşabileceğiniz bir bilgi çeşididir.
Hali hazırda işleyen sektörde bir sürü farklı kişi veya kurumlar bu veri ticaretini gerçekleştirmekte. Fakat hiç birinin güvenilirliğini veya verdikleri veri kalitesini maalesef ki ölçememekteyiz. Ayrıca piyasada, böylesine takibi yapılamayan bir alanda olan dolandırıcı kitlesini düşündüğümüzde, bazen hiç bulaşmamak daha mantıklı olabilir.
Quadrant Protocol, tüm bu verilerin kaynağının belli olacağı, haritalanacağı, güvenilir, takip edilebilir şeffaf bir platform sunmaktadır. Daha önce de bahsettiğim gibi böylesine bir platform bütün paydaşların yararına olacaktır. Fakat dolandırıcılar, veri hırsızları ve kalitesiz veri sahipleri hariç.
Aslında bu işi sanat sektörü gibi düşünebiliriz. Bir müzik albümü çıkarıyorsanız fakat günümüzün internet dünyası ve yasal açıklar sebebiyle albümünüzü almaktan çok, internetten bedava yollarla dinlemeyi tercih eden kitle bir hayli çoğunlukta. Ayrıca bunu çalıp sitelerinde paylaşanlar ise telif haklarını da göz ardı etmektedir. Bu kadar eski ve oturmuş sistemde bile vaziyet bu şekildeyken, henüz yeni sayılabilecek veri piyasasında durumu siz düşünün. Bu sebepten dolayı böylesine bir platform, başta orijinal veri üreticileri (kaliteli içerik = hakkını bulan ödeme) olmak üzere, veri alıcıları ( kaliteli veri = şirket gelişimi) için de doğru adres gibi gözüküyor.
Tekrara düşmek istemiyorum. O yüzden Quadrant Protocol ile alakalı bu son yazımda sizlere elimden geldiğince tüm bilgileri sunduğumu tahmin ediyorum. Daha ayrıntılı incelemek isteyen dostlarım için:
Web: https://www.quadrantprotocol.com/
Whitepaper: https://www.quadrantprotocol.com/whitepaper.pdf
Telegram: https://t.me/quadrantprotocol
Ann: https://bitcointalk.org/index.php?topic=3676988.0