explicitClick to confirm you are 18+

Alternativní sociální síť Minds

Tom PeaceJan 9, 2021, 8:17:13 PM
thumb_up68thumb_downmore_vert

Tento blog jsem chtěl napsat už delší dobu, ale dnešní události vše urychlily:

Twitter zablokoval Trumpův účet

Nezáleží, co si myslíte o politice, je třeba se přemístit na alternativní sociální sítě s těmito parametry:

  • Otevřený zdrojový kód (žádné tajné a manipulující algoritmy) - vše musí být transparentní a kdokoliv musí být schopen nahlédnout pod pokličku fungování sítě. Stejně jako když chcete znát složení jídla, které jíte, musíte být schopni znát složení sociální sítě, kterou používáte.
  • Kompletní šifrování a zero knowledge proof - ani sama sociální síť nesmí mít možnost vidět naši komunikaci.
  • Decentralizace - nesmí být vše uloženo jen na serverech společnosti, ale informace musí být rozptýleny po světě.

Zatím znám jen jednu použitelnou síť, která jde tímto směrem, a to Minds. Technologie zatím neumožňuje kompletní decentralizaci, ale tato síť má otevřený zdrojový kód a klade maximální důraz na soukromí i svobodu slova.

Do budoucna je to jediná možnost, jak si budeme moci dávat vědět o věcech, které "nebudou povoleny".

Sociální sítě jsou velice důležitý koordinační nástroj lidstva a způsob, jakým dnes fungují Facebook, Twitter nebo YouTube, je pro nás neudržitelný. Nikdo z nás ve skutečnosti neví, jaká je realita, pokud jsou na naší zdi/feedu zobrazovány jen takové informace, které buď vybere sama síť, nebo tajný algoritmus, jehož parametry nemůže nikdo z nás zkontrolovat.

Často jsou jako alternativní sociální sítě zmiňovány například Gab, Parler, Bitchute, Rumble, Tsu či VK, ale dokud tyto sítě nemají otevřený zdrojový kód, tak nikdo neví, co ve skutečnosti dělají s našimi příspěvky a jakým způsobem manipulují/nemanipulují veřejné mínění.

Na Minds jsou veškeré algoritmy a zdrojový kód veřejné, stejně tak správa celého projektu a vývoj budoucích funkcí, viz zde. (kdokoliv se může zapojit)

Příspěvky, které vidíte na své Minds zdi/feedu jsou v chronologickém pořadí bez jakékoliv úpravy. Naproti tomu Facebook nebo YouTube vám ukazují pouze okruhy témat, o nichž ví, že vás zajímají a udrží vás na jejich síti co nejdéle, a tudíž jim přinesou více peněz. Na Minds vidíte přesně to, k čemu jste se přihlásili a v časovém sledu tak, jak se to doopravdy stalo. Žádná manipulace.

Pokud chcete, na Minds si můžete vytvořit kompletně anonymní účet a jediné, co potřebujete, je e-mailová adresa.  

Minds odměny

Minds dělá pravý opak toho, co Facebook nebo Twitter. Na Facebooku musíte platit, abyste mohli zobrazit příspěvky svým sledujícím. Na Minds máte vždy jistotu 100% dosahu - tj. pokud máte 1000 sledujících, vaše příspěvky se jim vždy zobrazí na zdi. Pokud máte na Facebooku 1000 sledujících, můžete být rádi, když váš příspěvek organicky uvidí 20 lidí.

Pokaždé, když na Minds obdržíte od někoho lajk, komentář, odběr či sdílení, dostanete i tzv. Minds Tokeny, které můžete použít na další propagaci svých příspěvků, a to zcela zdarma. Na Facebooku za to stejné musíte platit.

1 Token = 1000 zhlédnutí

Tyto Tokeny jsou palivem sítě Minds, můžete je posílat ostatním uživatelům nebo je prodat za reálné peníze. Reální uživatelé jsou takto každý den odměňováni v závislosti na kvalitě jejich obsahu, aneb čím více reálných lidí reaguje na vaše příspěvky, tím více Tokenů každý den dostanete.

Decentralizace

Minds zatím není kompletně decentralizovaná síť kvůli technickým překážkám, které to neumožňují, ale už nyní je možné příspěvky ukládat na tzv. Permaweb - decentralizované úložiště, ze kterého nelze obsah už nikdy smazat. Pozor, co na Permaweb pošlete :)

Platební systém mezi uživateli je také kompletně decentralizovaný, lidé si mohou mezi sebou posílat Tokeny a kryptoměny. Řeší to tedy problém mnoha YouTuberů, kteří přišli o zpeněžení svých videí kvůli "nevhodnému obsahu".

Svoboda slova a vývoj sítě

Minds se řídí prvním dodatkem americké ústavy, který zaručuje svobodu slova. Jinými slovy vše, co je legální, lze na Minds publikovat. Pokud je váš obsah smazán jako nelegální, máte vždy možnost se odvolat a toto odvolání je posuzováno tzv. Minds porotou - příspěvek je odeslán 12-ti náhodným uživatelům a sami uživatelé sítě rozhodují, jestli příspěvek zůstane, či nikoliv.

Opět je celý tento systém open source a kdokoliv může provést audit jeho funkčnosti, případně pokud jste programátor(ka), můžete se podílet na jeho vylepšení! Celý projekt Minds je komunitní a kdokoliv se může zapojit do vývoje a vylepšování jeho funkcí. Zde najdete správu projektu.

Skupina pro Čechy a Slováky

Minds má spoustu funkcí a možností, proto jsem založil skupinu, ve které se můžete spojit s ostatními Čechy a Slováky, případně se ptát na jakékoliv dotazy ohledně této sítě. 

Československá Minds skupina

Stejně tak se můžete dotazovat přímo zde pod článkem, kterýžto prosím sdílejte.

Ať vás provází Síla! :)

Tom Peace