Simt nevoia să revin la subiectul Texas deoarece mulți nu au înțeles ce se petrece acolo. Stângiștii și ecologiștii au lansat manipularea că întreaga problemă energetică a Texasului e generată de „ruperea” statului de la sistemul energetic federal, de la faptul că țevile de gaz n-au fost îngropate cum trebuie sau de la orice altceva în afară de cauza reală. E un „modus operandi” al stângiștilor cu care, noi cei cu picioarele pe pământ, ne-am obișnuit.
În realitate, fenomenele meteorologice din Texas nu-s așa unice cum ar vrea să spună acei eco-stângiști. În 1989 și, mai recent, în 2011, am avut evenimente meteorologice similare. Și-atunci era vorba despre aceleași țevi de gaz, doar nu credeți că între timp le-a scos cineva la suprafață. Însă, nici în 1989 și nici în 2011 întreruperea energiei electrice n-a fost atât de gravă. Au existat, într-adevăr, pene de curent, dar amploarea lor nu a fost atât de mare.
Nu trebuie să fii un geniu ca să observi că singura modificare operată a fost strict creșterea cantității de energie regenerabilă în sistem. Subvențiile, forțările legislative și iluziile „viitorului verde” au făcut ca o cantitate imensă din energia statului să fie asigurată de regenerabile: moriști de vânt și panouri solare. Iar când a venit iarna adevărată a fost „stop joc”. Panourile solare n-au mai funcționat pentru că „soare ioc”, iar moriștile s-au blocat din cauza frigului și a zăpezii. Și uite-așa „cetățenii verzi” s-au trezit loviți în freză de minunata lor energie nesustenabilă.
Cu toate că întreaga mass media coruptă a pus batista pe țambal, realitatea care rămâne este cea a oamenilor care au înghețat în casele lor, unii murind - la propriu - de frig. Pe cât de frumoase sunt basmele cu minunatele energii nepoluante, pe atât de radicale sunt consecințele pe care le suportă cei care ajung să creadă în cai verzi pe pereți.
Totuși, în loc să ne aruncăm ochii peste mări și țări, noi am putea să privim cu furie spre Texas-ul nostru autohton. La Deva nu mai există căldură din cauză că Termocentrala Mintia nu mai funcționează. De ce? Nu mai sunt cărbuni și, întrucât e grevă în Valea Jiului, nici nu mai ajung alții. Frigul crâncen face ca toate clădirile statului - inclusiv școlile și grădinițele - să rămână în frig, iar din disperare să se treacă din nou la cursurile online. Doar că majoritatea apartamentelor sunt încălzite de la același sistem centralizat, copiii fiind practic trimiși să tremure de frig acasă. Ca efect direct al situației date, va crește consumul de energie electrică întrucât la bloc nu prea poți să faci focul în casă. Și, odată cu aceasta, vor sări în aer și prețurile pe care oamenii le vor plăti la energia electrică.
La Termocentrala Mintia PNL a avut grijă să-și întronizeze omul încă de anul trecut. Culmea e că, după ce s-a făcut schimbarea, termocentrala a tot început să se întrerupă. Ba că sunt inundații, ba că nu e ștampila pe timbru, ba că nu știu ce. Ultima întrerupere e cea de acum, pe motiv de mineri. Nu l-a întrebat nimeni însă pe bravul manager cum naiba de nu și-a făcut stoc de combustibil? Chiar dacă n-ar fi intrat minerii în grevă, în cazul unor ninsori masive ce-ar fi făcut? Evenimente excepționale se pot petrece oricând, astfel încât, pentru un asemenea obiectiv asigurarea stocului e esențială. Acolo nu s-a făcut.
Motivul nu e dat numai de incompetența crâncenă. Mai e și altceva, anume o ticăloșie maximă la care PNL-iștii, alături de neomarxiștii USR-PLUS, sunt părtași. Programul de „înverzire” a energiei pe tot teritoriul Uniunii Europene e unul minunat, dar aplicat doar pentru proști. Nemții redeschid facilități de exploatare a minelor pentru că readuc în funcțiune centrale pe cărbune. Uniunea Europeană se face că nu vede. Polonia observă și-și vede liniștită de minerit. În cazul în care UE mâșâie ceva, știu că pot sări la gâtul nemților, iar dinții UE se moaie. De partea cealaltă însă, în România, unde am ajuns în stadiul de dependență energetică, reglementările UE sunt puse în aplicare cu strictețe, mai ales în condițiile în care limbricul Cioloș votează în Parlamentul European fix ceea ce cere Franța, anume renunțarea totală la cărbune.
Pe măsură ce la noi problemele minerilor se adâncesc, crește business-ul polonezilor și, mai ales, al ucrainienilor. Mi se pare incredibil faptul că, profitând de întreruperile de livrare din minele noastre, Ucraina a devenit un jucător important pe piața românească. N-ar fi o problemă, doar că știm bine de problemele Ucrainei. La Mintia - spune Miron Cosma - s-a ars cărbune radioactiv adus din Ucraina. Înțelegeți dimensiunea ticăloșiei? Nu doar că amărâții din Valea Jiului nu-și primesc salariile pentru că Cioloș face jocuri jegoase pe spatele lor, dar se ajunge ca întregi zone să fie infestate radioactiv deoarece importăm din Ucraina, acest mega „no man's land” al Europei, unde absolut orice e posibil. În loc să întărim și să instituim controale stricte la frontiera cu Ucraina, noi ne transformăm în piață de desfacere pentru produsele lor radioactive.
Unul dintre obiectivele de bază ale lui Ceaușescu era obținerea independenței energetice. Pentru el această independență era infinit mai greu de realizat atunci deoarece avea de ținut în spate și o industrie energofagă. Cu toate acestea ne-a lăsat într-o poziție excelentă. Practic, în 1989, eram independenți energetic. De-atunci însă, treptat, prin lovituri ticăloase, facilități strategice au fost închise. Deja Banatul este aproape decuplat de sistemul energetic național, fiind dependent de Ungaria și Cehia. Vă dați seama ce ticăloșie imbecilă? Cehia a depășit Spania ca PIB pe cap de locuitor. Cum a fost posibil saltul? Prin profitarea de naivitatea proștilor. Colosul energetic CEZ a rămas integrat și funcționează impecabil. Noi ne-am împărțit sistemul energetic în zeci de particule pentru a-l face o pradă ușoară. Ceea ce se întâmplă acum în Valea Jiului e un nou episod al aceluiași serial început încă din 1996: distrugerea sistemului energetic național. Tot ceea ce funcționa perfect atunci când era integrat, acum e doborât pe bucățele. Închiderea Văii Jiului va avea ca efect închiderea tuturor centralelor pe cărbune și trecerea România în poziția de țară subdezvoltată energetic.
S-a distrus enorm și nimeni n-a avut o viziune de reunificare a companiilor energetice. Teoretic încă se mai poate face ceva, cu toate că viermii ticăloși care parazitează structurile statului au făcut o groază de ticăloșii iremediabile. Desigur, acum, cu trădătorii instalați în toate posturile cheie ale statului e imposibil. Însă trebuie să facem cumva să răsturnăm actuala stare de fapt. Nu de alta, dar dacă vom persista în prostie ne vom trezi exact cum am fost pe vremea privatizării combinatelor de ciment: marfa să fie vândută în țară mai scump decât la export. Astfel, matrix-ul energetic european va profita la maxim de noi: pe de o parte va extrage de aici energia ieftină, iar pe partea cealaltă ne va vinde scump produsul finit. Exact așa se întâmplă cu petrolul și la fel se va întâmpla și cu gazul. Nu v-ați săturat să fiți proștii tuturor?