Tarih 2008, kasım ayı idi ve Kriptografi adındaki bir mail grubuna “Bitcoin:Eşler arası Elektronik Nakit Sistemi “ başlığıyla bir makale düştü. Kullanıcı adı Satoshi Nakamoto idi. Ve makalede 3. Bir tarafa gerek kalmadan elektronik işlemler için bir sistem anlatılıyordu. Ve eşler arası ağ p2p ile eşlerarası bir veri transferini mümkün kılıyordu. İşte hikaye böyle başladı. Sonrası malumunuz bitcoin doğdu, emekledi ve yürümeye başladı. Ancak ağa giren kişi sayısı arttıkça, yapılan işlem sayısı arttıkça işlem hızı alabildiğine düşüyordu. Birçok alternatif çalışma, birçok alt coin geliştirildi.
Bitcoin ağının en ciddi problemlerinden biri çok yavaş olmasıydı bir diğeri de elektrik sarfiyatıydı. Bitcoin ağındaki bu sorunlar bu konu üzerinde çalışan pek çok bilişimciyi harekete geçirdi. Bu sorunlara alternatif geliştirilen ethereum ağı, ancak 2015 yılının Ağustos ayında görücüye çıktı. Ethereum ağının kurucusu Vitalik Buterin ETH’yi üretirken bir kripto-paradan daha fazlasını hayalledi ve görünen o ki bu gerçekleşti. Çünkü sadece 3 yılda ethereum bitcoinden sonra en çok bilinen ve taban olarak en çok kullanılan ağ olmayı başardı. Ancak buradan hareketle Ethereum için her şeyin güllük gülistanlık olduğu anlamı çıkarılmamalı. Ethereum ağının en önemli sıkıntılarından biri ölçeklendirme problemi çözüm bekleyen sıkıntıların başında geldi ve 2016 yılındaki hack saldırısında 50 Milyon dolarlık ETH çalındı Bu süreç Ethereum ağında ilk büyük hard forka neden oldu ve Ethereum Classic (ETC) coin üretildi. ETC 2017 yılında tam 1000 katı değer kazandı.
Ethereum’u bu kadar hızla büyüten adeta bitcoine rakip hale getiren neydi? Ethereum açık kaynak kodlu bir yazılım olarak akıllı sözleşmeler dediğimiz sözleşmelerden yararlanarak kod taşıyor. Bu hız pek çok projenin geliştirdiği token için ethereum tabanı tercih etmesine neden oldu.
Bu tercihler ve çok hızla yatırımcısını zengin eden sistemdeki özellikle 2016 da yaşanan güvenlik açığı ciddi tartışmalara yol açtı ve topluluğun bir bölümü zaafiyetin yaşandığı tarihe kadar geri gidip zincirde güvenlik ihlalinin yaşanmadığı bir noktadan yeni bir blok zinciri yaratmaya karar verdiler. Bu düşüncenin blockchainin değiştirilemez olma mantığına ters oluşu toplulukta bölünmeye yol açtı.
Bugün BTC, yani clasik ethereumcular geleneksel blokchain felsefesini korurken bazı yeniliklere kapandıkları için popülaritesini kaybetmektedir. Oysa gelişme yanlısı ethereum gittikçe daha akıllı sözleşmeler ve dApp’ler le ETH ilerlemeye devam etmektedir. Ancak bu heyecanlı ilerleme ağdaki sorunları görmezlikten gelmeye neden olamaz.
Gerçekten ethereum ağında çözüm bekleyen çok ciddi sorunlar bulunmakta.
ÖLÇEKLENEBİLİRLİK SORUNU;
Bitcoin ağında da Ethereum ve klasik ethereumcularda da en ciddi sorun şu anda ölçeklenebilirlik sorunudur. Bitcoindeki sınırlama her blokun 1mb. la sınırlılığı idi. Ethereum bloklarını büyütmesine rağmen yine de sorunu gerçek anlamıyla çözemedi. Burada temel sorun bir defada taşınabilen işlem sayısı ile ilgilidir. Blok küçük olursa taşınan işlem sayısı azalıyor bu da bir verinin taşınmasında çok daha fazla maliyet bindiriyor. Blok çok büyütülürse de işlem maliyeti artmakta. Artan gas ücretleri işlem yapılamaz hale getirmekte. Ethereum Vakfı madencilerin gelirlerini her blok için 3ETH’den 0.& ETH’ye düşürmüştür. Kısa dönemde ağın yükünü azaltan bu çözüm, sonrasında madenciliği durma noktasına getirdi ki bu da işlem hızını öldürdü. Artan kullanıcı sayısı ile ethereum ağının yükü kaldıramayacağı anlaşıldı. İşte ETCV’nin çözüm getireceği ilk sorun ölçeklendirilme sorununudur.
MERKEZİ SİSTEM TEHDİTLERİ:
Merkeziyetsizliği ile markalanan blockchain teknolojisinde özellikle ethereum ağında görüldü ki maden çiftliğinin kapasitesinin büyütülmesi, bu şekilde kripto-paranın çok fazla miktarının bir veya birkaç çiftliğin eline geçmesi ile sonuçlanabilirdi. Ethereum Classic Vision Herhangi bir ETH tabanlı coinin %51’inin tek yatırımcının eline geçmsini önleyecek sistem sağlamalarını geliştirdi.
HIZ ve YÜKSEK MALİYETE ÇÖZÜMLER:
1. Proof-of-stake: Bu sistem yerelleşmeyi sağlayacak. Böylece madencilik daha güvenli ve kontrollü yapılacak.
2. Depolama (fee) ücreti kaldırılacak. Akıllı sözleşme yapmak minimal bir ücret gerektirebilir. Ancak sonrasında kullanılmayan sözleşme depolanabilir.
3. . Ethereum Classic Vision, ETH’nin sn.de 25 olan işlem hızını 1000 kat arttıracak bir ölçeklendirme gerçekleştirecektir.
4. dApp’ler için IPFS entegrasyonu sağlananmış olacaktır.
5. Madenciler için, net gelirleri olacağı garantilenmiştir.
Ethereum ağının olumsuzluklarının ortadan kaldırılması gerekliliği açık. Bunun için geliştirilmiş ve geliştirilecek bir çok yazılım görücez. Ethereum Classic Vision En temel sıkıntılara çözüm üretmiş görünmekte.
Yol haritası dikkatli incelenirse. Bu ethereum forkunun ağın çok daha verimli kullanımını sağlayacağı açıktır.
Yol Haritası
Q3-4 2018
ETH hard fork düşüncesi ve gelişimi; takımın oluşumu;
ilk danışmanlarla müzakere ve kaydolma
11 Oca 2019
ETH ağının görüntüsü ve Ethereum Classic Vision
madeni paraların dağıtımı
S1 2019
dApps platformunun tanıtımı (başlangıçta ana zincirde bulunan yeni dApp'ler ve Ethereum ve Ethereum Classic sanal makinelerinden taşıma için destek); kilit teknolojik ortaklıkların kurulması; Ethereum Classic Vision'ın bir dizi büyük dijital borsada listelenmesi; P2P değişim modülünün VisionDEX test edilmesi; VisionDEX akıllı sözleşmelerin güvenlik denetimi; ekibi genişletmek ve daha fazla geliştirici eklemek; büyük ölçekli bir pazarlama kampanyası başlattı.
Q2 2019
P2P merkezi olmayan değişim modülünün uygulanması; bölme ve merkezileşmemiş depolama teknolojisinde uzmanlaşmış bir danışma kurulunun kurulmasına; paylaşma protokolü üzerinde çalışmak; IPFS'ye dayanan merkezi olmayan depolama sisteminin geliştirilmesi; PoS konsensüs protokolünün test edilmesi; Avrupa ve Asya'daki önemli kodlama olaylarını ve hackathonları kapsayan bir tanıtım.
Q3 2019
PoS konsensüs protokolüne geçiş; dApp platformunun VisionDEX ile entegrasyonu; Sharding uygulaması; dosya depolama modülünün ve ilgili ödül sisteminin test edilmesi; sıfır kodlu hareket alanındaki danışmanların ilgisini çekmek.
Q4 2019
Depolama alanı sağlayıcıları için ödüllerle IPFS entegrasyonu, depolama sistemi için bir pazarlama kampanyasının başlatılması; Kuzey Amerika ve Doğu Asya'da blockchain temelleriyle ortaklıklar kurmak; Ethereum Classic Vision'ın listelendiği dijital borsaların sayısını genişletmek.
VisionDEX için ek özelliklerin Q1 Beta testi (marj ödünç verme, limit siparişleri, vb.)
Q2 2020
Yeni değişim özelliklerinin entegrasyonu: stop-loss, limit emirleri, marj ticareti;
dApp platformu için Sidechain Development Kit'in uygulanması
Q3 2020
Cryptocurrency türev işlemlerinin uygulanması;
EVM dışında geliştirilen dApp'ler için bir geçiş aracının tanıtımı (NEO, EOS, Lisk, Stratis)
Q4 2020
Sıfır kodlu, sürükle ve bırak dApp geliştirme modülünün entegrasyonu
Ethereum Classic Vision Hard Fork’u - Jan onbir, 2019
ETH'yi çıkış anında kişisel cüzdanlarında tutan TÜM kullanıcılar, her ETH için fork başına bir kez üç ETC alabilirler.
Ücretsiz ETCV'nizi fork olarak bir kez uyarmak için ETH'yi kişisel notecinizde (Jaxx, Coinomi, MyEtherWallet, Ledger Nano, vb.) Tutmanız gerektiğini unutmayın. Borsa cüzdanları kabul edilmiyor!
Yazan: N.İpek Çelik
BTT PROFILE LINK: https://bitcointalk.org/index.php?action=profile;u=2221283
MEW: 0x3b19a4A034Fd3687ba803a18F6779267893dFEff
ETCV Forku için daha fazla bilgi isteyen arkadaşlarım için Faydalı olabilecek linkler aşağıda listelenmiştir.
FAYDALI LİNKLER:
WEB: https://ethereumcv.io/#subscribe
WHİITEPAPER: https://ethereumcv.io/whitepaper.pdf
TWITTER: https://twitter.com/eth_cv
GitHub'dan: https://github.com/ethereumclassicvision
TELEGRAM: https://t.me/ethereum_classic_vision