Günümüzde bilgi ve iletişim teknolojilerinin hızla gelişmesiyle birlikte şirketler, kamu kurumları ve bireyler için veri, en değerli varlık haline dönüşmüştür. Hatta veri günümüzün en değerli madenidir desek yanlış olmaz. Ancak bu kadar kıymetli hale gelen verinin toplanması, işlenmesi, analiz edilmesi gibi süreçlerde ciddi sorunlar olduğu da bir gerçektir. Günümüzde verinin toplanmasında verinin kaynağına ilişkin belirsizlikler, doğruluğu teyit edilemeyen verilerin genel resimde sorgulanmadan yerini alması, verinin geçmişinin izlenememesi gibi sorunlar bulunmaktadır. Şirketler veya kurumlar tarafından yapılacak analizlerde yapı taşı olan verilerle ilgili bu tarz şüpheli durumlar ortaya çıkan analizin hatalı olmasına, doğru sonuca götürmemesine ve nihayetinde yanlış kararlar verilmesine neden olmaktadır. Hızla artan veri miktarını da düşündüğümüzde bu işin çığırından çıktığını, artık kontrol edilemez hale geldiğiniz görüyoruz. Bu gidişe dur diyecek acil bir çözüm önerisine ihtiyaç bulunmaktadır. Quadrant Protocol projesi bu kötüye gidişi sonlandıracak, tüm süreci baştan sona yeniden yapılandıracak bir çözüm önerisiyle ortaya çıkmıştır.
Örnek Bir Veri Kümesi:
Quadrant Protocol; veri toplama, verileri ilişkilendirme ve gruplama, verileri anlamlandırma, analiz etme ve nihayetinde büyük resmi oluşturacak sentezi gerçekleştirme ile verilerin dağıtımı faaliyetlerinin hepsinin blockchain ağı üzerinde yapay zeka, akıllı sözleşmeler, veri damgalama, DaaS gibi teknolojileri kullanarak bir marka altında gerçekleştirilmesini istemektedir. Bu süreçte proje networku üzerinde; toplanan ham verinin damgalanması, yani verinin ilk kaynağı – oluşturma tarihi gibi bir anlamda DNA’sının belirlenmesi amacıyla Quadrant Protocol blockchain ağı üzerinde veri için bir hash değeri belirleme faaliyetlerini yürüten atomik veri sağlayıcıları olan “Nurseries”; aynı veri ürününe bağlı farklı veri kaynakları arasındaki analitik bağı kuran akıllı sözleşmeler olan “Constellations”; damgalanan ve analitik hale getirilen verileri akıllı sözleşmeler yardımıyla veri ürününe dönüştüren “Pioneers”, veri ürünlerini bir araya getirerek anlamlı hale getiren, bir anlamda büyük resmi oluşturarak sentez işlemini gerçekleştiren “Elons”, tüm bu zincir halkalarının güvenliğini sağlayan ve kontrol eden “Guardians” aktörleri faaliyet gösterecektir. Aslında bu aktörlerin ne olduğunu görerek Quadrant Protocol’ün neyi gerçekleştirdiğinin, ekosisteminin nasıl işlediğinin büyük oranda zihninizde şekillenmiş olduğunu düşünüyorum.
Quadrant Protocol Mainset İlk Adımları: Veri Damgalama Ara Yüzü
Sistemin işleyişi şöyle olacaktır: Veri sağlayacıları Quadrant Protocol’e ellerindeki verileri Quad token karşılığında satarlar. Quadrant Protocol Network’u üzerinde bu veriler akıllı sözleşmeler aracılığıyla bir kimlik (Hash Değeri) kazandırılarak kümelenir. Platformda veri satın almak isteyenler giriş yaptığında aradan yıllar geçse de bu verinin kaynağı, üretim tarihi gibi kimlik verilerine ulaşabilir. En önemlisi dolaşıma giren verilerin oluşturulan hash değerlerinin Quadrant Protocol üzerinde sorgulanmasıyla verinin daha sonra değiştirilip değiştirilmediği de kolaylıkla anlaşılabilir.
Proje kapsamında eQuad ve Quad olmak üzere iki farklı token geliştirilmiştir. Bunlardan Quad, sistem işlemeye başladığında platform üzerinde ödeme ve işlem ücretleri için kullanılacaktır. Kripto para borsasına çıkmayacaktır. Zaten bununla ilgili herhangi bir token satış süreci de yoktur. Platform içerisinde Quad tokenları eQuad tokenlarına dönüştürülebilecektir.
Projenin piyasada işlem görecek ve ICO satışına çıkarılan tokenı ERC 20 standardındaki eQUAD’dır. Toplamda 1 milyar eQUAD üretilecektir. Bunun % 40’lık bir oranı token satışına çıkarılmıştır. ICO token satışları 26 Haziran - 26 Temmuz 2018 tarihleri arasında gerçekleştirilmektedir. Tüm ICO sürecine ilişkin soft cap hedefi 3 milyon dolar, hard cap hedefi 20 milyon dolardır. Satışlarda soft cap hedefine çoktan ulaşılmıştır. Proje kapsamında şimdiye kadar, icodrops.com verilerine göre 15 milyon doların üzerinde token satışı yapıldığı anlaşılmaktadır.
Token fiyatı 1 ETH = 10,782 eQUAD olarak belirlenmiştir.
Token satışlarına katılmak istiyorsanız, projenin tokenlarından nasıl satın alacağınıza dair ayrıntılı bilgi veren bu makaleyi inceleyebilirsiniz: https://medium.com/quadrantprotocol/quadrant-protocol-public-sale-instructions-4138a242b0f7
Ayrıca token satışlarına https://tokensale.quadrantprotocol.com/ buradan kayıt olarak katılabilirsiniz.
Projeyle ilgili son olarak, 2015 yılından bu yana veri komisyonculuğu alanında faaliyet gösteren DataStreamX (DSX)’in, Quadrant Protocol’ün oluşturulmasında mevcut teknolojik altyapısı ve hizmetleri ile projeye destek olacak olması projenin geleceği adına güven verici olduğunu ifade etmek isterim. Ayrıca projenin CEO’su Mike Davie ile 15 Temmuz 2018’de yapılan röportajda, kendisinin bizzat Quadrant Protocol’un Singapur devlet yetkililileri ile resmi olarak veri damgalama konusunda çalışmaya başladığını duyurması da projenin başarılı bir şekilde hayata geçmeye başladığının somut bir delilidir.
Quadrant Protocol Projesiyle İlgili Daha Fazla Bilgi İçin Lütfen Aşağıdaki Linkleri İnceleyiniz:
İnternet Sitesi : https://www.quadrantprotocol.com
Telegram : https://t.me/quadrantprotocol
Twitter : https://twitter.com/explorequadrant
Facebook: https://www.facebook.com/quadrantprotocol
Linkedin: https://www.linkedin.com/company/quadrantprotcol/
Yazar
BTT Username: techno99
BTT URL: https://bitcointalk.org/index.php?action=profile;u=2034249
ETH: 0x68AAb7e8AD08ebfB91bB44f66Ec38fDe9602c2cB